Legeweg (Jabbeke)

Beschrijving

De Legeweg is een lange, kronkelende weg die vanaf de Stationsstraat het grondgebied van Jabbeke, Snellegem en Varsenare van oost naar west doorkruist, en daarbij deel uitmaakt van een veel langer, historisch tracé door de streek, op de kaart van Pourbus (1561-1571) "De Langhe Straete" genoemd. De meest gebruikte historische naam is de "Cousseweg", naar de herberg "De Cousse" in Jabbeke. De huidige benaming is ingevoerd in 1810.

Landelijk karakter met serres op de grens met Varsenare en Snellegem en verspreide hoeves waarvan de meeste doorheen de 20ste eeuw werden verbouwd. Op nummer 1/ Lettenburgstraat, een cluster gebouwen die teruggaan op een 19de-eeuwse hoeve, met een aantal deels beplankte hoevegebouwen. Op nummer 5, een in kern 18de-eeuwse hoeve met een boerenhuis van het langgeveltype met een opkamer van twee traveeën onder verhoogde daknok; de haaks op elkaar opgestelde volumes van boerenhuis en stal werden bij de renovatie tot kinderdagverblijf bewaard. Op nummer 21, een hoeve met wegkapel bij de erfoprit; alle gebouwen werden in 1985 heropgebouwd.

• Info historische straatnamen M. Desmedt, februari 2008.
  • DESMEDT M., Kapelletjes te Jabbeke, in Jabbeke Extra – Info, september 2003, p. 4.