Geografisch thema

Oudenburgweg (Jabbeke)

ID
12192
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12192

Beschrijving

Landelijke weg aan de oostrand van de gemeente Jabbeke, vanaf de Legeweg, langs de snelweg E40 doorlopend naar de dorpskern van Varsenare. Het oorspronkelijke tracé liep door langs de huidige Varsenareweg en gaat terug op de oudste weg doorheen Jabbeke, Snellegem en Varsenare. De weg maakt deel uit van het historische tracé "de Zuidelijke Brugghewech", die in de vroege middeleeuwen vanuit de havenstad Oudenburg, over Ettelgem en Jabbeke doorliep voorbij het "Goedt Coudeceuckene" te Sint-Andries, tot naar Brugge en Aardenburg. De Oudenburgweg was destijds een brede weg met veel handelsverkeer met het binnenland en was via de Zeeweg verbonden met andere verbindingswegen zoals de Snellegemse Heerweg of Doornstraat en de Diksmuidse en Torhoutse heerweg.

Op het grondgebied van Jabbeke is maar één hoeve langs deze straat aanwezig, zie nummer 50, " 't Guysenhof", met haar naam verwijzend naar haar geschiedenis als één van de 167 achterlenen van de baronie van Guysen.

  • VAN EENOO A., Jabbeke. Histories en legenden, deel I, Jabbeke, s.d., p. 74.

Bron: HOOFT E. met medewerking van BOONE B., CALLAERT G., DE BODT V. & SANTY P. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Jabbeke, Deelgemeenten Snellegem, Stalhille, Varsenare en Zerkegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL35, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Hoeve 't Guysenhof

  • Is deel van
    Jabbeke

  • Is gerelateerd aan
    Oudenburgweg (Varsenare)


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Oudenburgweg (Jabbeke) [online], https://id.erfgoed.net/themas/12192 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.