Torhoutweg

Beschrijving

Landelijke weg in het westen van Jabbeke, vanaf de Gistelsteenweg naar het noorden leidend. De weg loopt iets ten zuiden van de snelweg A10-E40 verder als een zandweg; ten noorden daarvan is het oorspronkelijke tracé van de Torhoutweg nu bij de Bekedijkstraat genomen. De naam van de straat wijst erop dat het tracé van deze oorspronkelijke handelsweg doorloopt tot in Torhout.

De bebouwing langs deze weg bestaat voornamelijk uit bescheiden hoeves, bijvoorbeeld nummer 29, bestaande uit twee parallelle, verbouwde bakstenen volumes waarvan de schuur in de zijpuntgevel een radvormig uilengat en een jaartalsteen "1855"; nummer 33/ Schooiweg, met een aangepast langgestrekt volume; bijvoorbeeld nummer 1, begin-19de-eeuwse hoeve met twee losse baksstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken.
Op het noordelijke eind van de straat, zogenaamd "Noordhoek" zijn een aantal indrukwekkende historische hoeves geconcentreerd, die allemaal ooit gelinkt waren aan een religieuze orde. Een belangrijke hoeve die in eind jaren 1980 is afgebroken, was het "Hof Willemynen" of het "Hof Catshille", in de keldergewelven uit "1689" gedateerd. Zie nummer 37, het "Monnikenhof", een grote hoeve die de vroegere straatnaam "Meuninckstraete" verklaart. Iets meer noordelijk gelegen, zie nummer 35, is het "Chartreuzenhof", ooit eigendom van het Chartreuzenklooster Sint-Anna ter Woestyne op Sint-Andries. Het "Tempeliershof" zie nummer 22 valt op door de naam en de indrukwekkende volumes.

• VAN EENOO A., Jabbeke. Histories en legenden, deel I, Jabbeke, s.d., p. 75.
  • VAN EENOO A., Jabbeke. Histories en legenden, deel III, Jabbeke, s.d., p. 263-301.