Geografisch thema

Varsenareweg

ID
12197
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12197

Beschrijving

Straat vertrekkende vanaf de dorpskern naar Varsenare toe, doodlopend op de snelweg Oostende-Brussel, ten zuiden waarvan zich het industrieterrein van Jabbeke bevindt. De Varsenareweg maakt historisch gezien deel uit van het historische tracé "de Zuidelijke Brugghewech", dat in de vroege middeleeuwen vanuit de havenstad Oudenburg, over Ettelgem en Jabbeke doorliep voorbij het "Goedt Coudeceuckene" te Sint-Andries, naar Brugge en Aardenburg. De weg was destijds een brede weg met veel handelsverkeer met het binnenland en was via de Zeeweg verbonden met andere verbindingswegen zoals de Snellegemse Heerweg of Doornstraat en de Diksmuidse en Torhoutse heerweg.

De Varsenareweg heeft een erg heterogene bebouwing. Aansluitend bij de dorpskern van Jabbeke wordt het straatbeeld bepaald door eind-19de- of begin-20ste-eeuwse rijhuizen van één of twee bouwlagen met zeer eenvoudige lijstgevels. Voorbeelden zijn nummer 5, lage dorpswoning die in 1887 werd opgetrokken en voorzien is van een gecementeerd parement met siervoegen en opvallende dakvensters; nummer 1, lage bruin bakstenen dorpswoning gebouwd in 1879. Op nummers 8 en 10, de het voormalige schoolhuis en klasgebouw van de gemeenteschool, opgericht door de gemeente Jabbeke in 1839 en gedurende de 19de en 20ste eeuw telkens een beetje gewijzigd. De huidige gemeenteschool werd in het vierde kwart van de 20ste eeuw gebouwd, nadat de oude school in 1868 tot twee woningen werd verbouwd.

Op nummer 20, een voormalige 19de-eeuwse hoeve met losse bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, gerenoveerd tot brasserie. Ten zuiden van de snelweg is het industrieterrein "Vlamingveld" gelegen en het "Klein Strand", een camping uitgebouwd rond de zandwinningputten voor de aanleg van de autosnelweg.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Jabbeke, 1879/14, 1887/3, 1840/6, 1875/7, 1881/26, 1931/26, 1968/17.
  • Historische info M. Desmedt, februari 2008.

Bron: HOOFT E. met medewerking van BOONE B., CALLAERT G., DE BODT V. & SANTY P. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Jabbeke, Deelgemeenten Snellegem, Stalhille, Varsenare en Zerkegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL35, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Varsenareweg [online], https://id.erfgoed.net/themas/12197 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.