Geografisch thema

Walbekestraat

ID
12198
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12198

Beschrijving

Zuidelijke zijstraat van de Gistelsteenweg, doorlopend over de grens van Snellegem tot aan de Oude Bruggeweg. Genoemd naar de "Walbeke", de benaming voor het gedeelte van de "Jab-beke" dat in Snellegem loopt. Ter hoogte van het "Vloethemveld" ontvangt de beek water uit de kunstmatig aangelegde afwateringsgrachten van het munitiepark, twee beken die voor de fwatering van de vroegere "Vloethemvijvers" zorgden en nu voor de afwatering van de blusvijvers in het munitiepark.. De Walbeke vloeit de gemeente Jabbeke binnen op het punt waar de beek de Oude Bruggeweg kruist ter hoogte van de "Boerenmolen" in Snellegem. Vanaf hier spreken we van Jab-beke.

  • Aanvullende info M. Desmedt, februari 2008.
  • VAN EENOO A., Jabbeke. Histories en legenden, deel I, Jabbeke, s.d., p. 29-30.

Bron: HOOFT E. met medewerking van BOONE B., CALLAERT G., DE BODT V. & SANTY P. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Jabbeke, Deelgemeenten Snellegem, Stalhille, Varsenare en Zerkegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL35, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Kleine hoeve

  • Is deel van
    Jabbeke


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Walbekestraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/12198 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.