Weststraat

Beschrijving

Straat tussen de Stationstraat en de Torhoutweg. Vormt het verlengde van de Legeweg, een tracé dat vermoedelijk ontstaan is in de 12de-13de eeuw, als verbindingsweg tussen het domein van de Heren van Straten in Varsenare/Sint-Andries en hun westelijk gelegen bezittingen in Jabbeke. De straat vormt de zuidelijke grens van het Flamincka Park, dat teruggaat tot het kasteeldomein van Jabbeke en waarvan de Caverstraat de vroegere kasteeldreef vormt.

Heterogene bebouwing, tussen de Stationsstraat en de Caverstraat bestaande uit eind-20ste-eeuwse eengezinswoningen in tuin, aansluitend bij de zuidelijk gelegen verkavelingen. Tegenover deze woningen, op nummer 2, een verbouwde hoeve met lange erfoprit, gekenmerkt door een langgestrekt boerenhuis met twee opkamertraveeën. Op de hoek met de Caverstraat, een betonnen wegkapel van de Boerinnenbond, daar opgetrokken in 1936.
Ten westen van de Caverstraat is de Weststraat aan beide zijden met bomen afgezoomd. Ter hoogte van de Caverstraat enkele villa's, meer naar het westen toe bewaarde de straat haar landelijk karakter met kleine hoeves. Bijvoorbeeld nummer 45, hoeve van het langgeveltype waarvoor een nieuw woonhuis is opgetrokken.

• DESMEDT M., Kapelletjes te Jabbeke, in Jabbeke Extra – Info, september 2003, p. 5.
  • PACKO L., Kerkgeschiedenis van Jabbeke, Sint-Andries, 1999, p. 220.