Geografisch thema

Zomerweg (Jabbeke)

ID
12202
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12202

Beschrijving

Landelijke weg die vanaf de Gistelsteenweg naar het zuidelijk gelegen Snellegem leidt. De straat zou genoemd zijn naar vroegere bewoners van een hoeve in deze straat, de familie De Somer, één van de oudste namen die in de kerkelijke registers van Jabbeke worden teruggevonden. M. Desmedt geeft als verklaring voor de straatnaam aan dat de straat in de zomer gebruikt werd als snelle verbinding tussen Jabbeke en Zedelgem; in de winter werd de weg deels overstroomd en was men op de Aartrijksesteenweg aangewezen.

Tegen de steenweg aan, eengezinswoningen in tuin, verder naar het zuiden toe bleef het landelijke karakter bewaard met enkele verbouwde hoeves, bijvoorbeeld nummer 31, losse bakstenen bestanddelen op onverhard erf met moerbeihaag. Concentratie van serres voor tuinbouw. Op de hoek met de Oude Bruggeweg, een eenvoudig betonnen herdenkingsmonumentje voor de hier tijdens de Tweede Wereldoorlog neergestorte bommenwerper "Damn Yankee". Opgericht op initiatief van heemkundige Luc Packo en ingehuldigd in 1990.

  • Losse info uit archief Luc Packo, Jabbeke.
  • Losse info M. Desmedt, februari 2008.
  • VAN EENOO A., Jabbeke. Histories en legenden, deel I, Jabbeke, s.d., p. 91.

Bron: HOOFT E. met medewerking van BOONE B., CALLAERT G., DE BODT V. & SANTY P. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Jabbeke, Deelgemeenten Snellegem, Stalhille, Varsenare en Zerkegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL35, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Zomerweg (Jabbeke) [online], https://id.erfgoed.net/themas/12202 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Gemeente Jabbeke

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.