Geografisch thema

De Baetsdreef

ID
12206
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12206

Beschrijving

De De Baetsdreef is een smalle, kronkelende straat die vanaf de Woudweg naar Zedelgem door de bossen van het Vloethemveld naar Zedelgem loopt. De dreef en een groot deel van de bebouwing waaronder de hieronder vermelde hoeves, zijn opgenomen binnen het beschermde landschap "Vloethemveld". Ten oosten van de weg vallen een reeks opvallende ophogingen op in het vlakke weidelandschap, wellicht te verklaren binnen de ontginningsgeschiedenis van het ooit moerassige Vloethemveld. De hoeve op nummer 9 is op een dergelijke ophoging gebouwd. Het betreft "Vanhaeckes postje", een hoeve-uitbating die reeds op die plaats in 1674 aanwezig is en in 17853 eigendom wordt van den dis van Snellegem. Anno 2006 is het een kleine hoeve met losse bakstenen bestanddelen op een onverhard en sterk opgehoogd erf. Andere kleine hoeves langs deze straat zijn nummer 6, begin-20ste-eeuws boerenhuisje en nummer 10, "Schapenhof", een kleine witgekalkte hoeve die haaks op de weg is ingeplant en die in het vierde kwart van de 19de eeuw is ontstaan uit het nabijgelegen "Vloethemhof".

  • Ruimtelijke Ordening West-Vlaanderen, Cel Onroerend Erfgoed, dossier DW000616.
  • DESMEDT M., Ongepubliceerde, losse historische aanvullingen, februari 2008.

Bron: HOOFT E. met medewerking van BOONE B., CALLAERT G., DE BODT V. & SANTY P. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Jabbeke, Deelgemeenten Snellegem, Stalhille, Varsenare en Zerkegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL35, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: De Baetsdreef [online], https://id.erfgoed.net/themas/12206 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.