Geografisch thema

Halfweghuisstraat

ID
12210
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12210

Beschrijving

De Halfweghuisstraat is een gedeelte van de Oude Gistelsteenweg, gesupprimeerd bij het trekken van de huidige Gistelsteenweg, en van de Oude Gistelsteenweg afgesneden door de aanleg van de autosnelweg Brussel-Oostende. De Oude Gistelsteenweg werd in 1755 door de Oostenrijkers aangelegd. Daarbij werd voor een belangrijk deel het tracé van de wegen gevolgd die sinds de Romeinse tijd de verschillende dorpen verbonden.
De huidige Halfweghuistraat is een doodlopende straat ten noorden van de Gistelsteenweg die genoemd is naar de voormalige herberg "Halfweghuis" op nummer 9. Deze herberg ligt op het kruispunt van de oorspronkelijke steenweg met de Kasteeldreef, precies halfweg tussen Gistel en Brugge, wat de naam verklaart. Tijdens de Eerste Wereldoorlog bouwden de Duitsers een bunker voor het Halfweghuis. Op deze plaats was lang een tramhalte, zie lantaarn en tramsporen op postkaart. Behalve deze woning, werden er talrijke nieuwbouwwoningen in ruime tuinen opgetrokken.

  • MAES R., Snellegem in vergeelde foto's, s.l., 1987, p. 48.
  • DESMEDT M., Ongepubliceerde, losse historische aanvullingen, februari 2008.

Bron: HOOFT E. met medewerking van BOONE B., CALLAERT G., DE BODT V. & SANTY P. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Jabbeke, Deelgemeenten Snellegem, Stalhille, Varsenare en Zerkegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL35, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Herberg Halfweghuis

  • Is deel van
    Snellegem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Halfweghuisstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/12210 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.