Geografisch thema

Hildeghemweg

ID
12211
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12211

Beschrijving

De Hildeghemweg is een doodlopende zijstraat van de Eernegemweg, waarlangs zich een drietal hoeves bevinden. Nummer 5 is een vernieuwde, langgestrekte hoeve die in de dakpannen het jaartal "1880" draagt; nummer 3, een in kern 18de-eeuwse, gerenoveerde hoeve met twee haaks op de straat ingeplante witgekalkte bakstenen volumes op gepekte plint, namelijk boerenhuis en schuur met geïncorporeerd wagenhuis. De weg is genoemd naar het "Hildeghemhof", een hoeve die een belangrijke rol speelde in de ontginning van het Vloethemveld. De Hildeghemweg vormde oorspronkelijk een erfoprit vanaf de Eernegemweg naar deze hoeve.

  • DESMEDT M., Het Hyldeghemhof te Snellegem, in Snellegem Sprokkel 2, s.l., 1977, p. 25-27.
  • NOTERDAEME J., De fiscus Snellegem en de vroegste kerstening in het westen van Brugge, in Handelingen der Maatschappij voor Geschiedenis en Oudheidkunde te Gent, Deel XI, 1957, p. 71.

Bron     : Hooft E. met medewerking van Boone B., Callaert G., De Bodt V. & Santy P. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Jabbeke, Deelgemeenten Snellegem, Stalhille, Varsenare en Zerkegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL35, (onuitgegeven werkdocumenten).                                                                   
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hildeghemweg [online] https://id.erfgoed.net/themas/12211 (Geraadpleegd op )