Geografisch thema

Kerkeweg

ID
12214
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12214

Beschrijving

De Kerkeweg is de belangrijkste verbindingsweg met het dorp Snellegem, die vanaf de Gistelsteenweg recht naar de Sint-Eligiuskerk loopt. Van de 15de tot de 19de eeuw is de weg gekend als de "Boterweg". Op het einde van de 19de eeuw wordt de weg rechtgetrokken en omgedoopt tot de "Steenweg van Snelleghem naar Varssenare". Later Kerkeweg genoemd.

De Sint-Eligiuskerk is één van de belangrijkste romaanse kerkgebouwen in België, en vormt met haar neogotische uitbreiding een opvallend geheel. Rondom de kerk is een concentratie van 19de-eeuwse dorpswoningen zie nummers 2, 6, 18, aangevuld met enkele villa's uit het interbellum zie nummer 9. Ten noorden van de kerk, grenzend aan het kerkhof, is op nummer 5 een historische hoeve met herberg gelegen, die door haar ligging een vooraanstaande plaats in de dorpsstructuur suggereert. "Het Oosthof", de hoeve ten zuiden van de kerk, heeft haar adres in de Oostmoerstraat nummer 1. Verder in de straat, enkele verspreide verbouwde hoeves, bijvoorbeeld nummer 54, "Hoeve Bremhof", in 1842 gebouwd voor wagenmaker Pieter Casteleyn, en nummer 63, "Hoeve Emmaus", een begin-19de-eeuwse hoeve die in 1885 wordt heropgebouwd. Op nummer 18, een begin-19de-eeuwse haaks ingeplante woning die in 1873 door wagenmaker Karel Casteleyn wordt uitgebreid tot grosso modo het huidige volume, dat opvalt door de beraapte voorgevel. Nummer 26 is een eind-19de-eeuwse dorpswoning in donkere baksteenbouw van drie traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak. Tussen de huizen nummers 39 en 41, "Plaetevoets kapelletje", rode bakstenen pijlerkapel van de Boerinnenbond, opgetrokken in 1937.

 • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Snellegem, 1842/4, 1885/5.
 • DESMEDT M., Kapelletjes te Jabbeke, in Jabbeke extra info, 13 en 14 september 2003, p. 16.

Bron     : Hooft E. met medewerking van Boone B., Callaert G., De Bodt V. & Santy P. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Jabbeke, Deelgemeenten Snellegem, Stalhille, Varsenare en Zerkegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL35, (onuitgegeven werkdocumenten).                                                                   
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  :


Relaties

 • Omvat
  Dorpswoning

 • Omvat
  Hoeve en herberg Sint-Sebastiaan

 • Omvat
  Kosterswoning

 • Omvat
  Parochiekerk Sint-Eligius

 • Omvat
  Villa uit het interbellum

 • Is deel van
  Snellegem


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kerkeweg [online] https://id.erfgoed.net/themas/12214 (Geraadpleegd op )