Geografisch thema

Legeweg (Snellegem)

ID
12216
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12216

Beschrijving

De Legeweg is een lange, kronkelende weg die het grondgebied van Jabbeke van oost naar west doorkruist, en daarbij deel uitmaakt van een veel langer, historisch tracé door de streek, op de kaart van Pourbus (1561-1571) "De Langhe Straete" genoemd. Vanaf 1478 ook de "Cousseweg" genoemd. De huidige benaming is ingevoerd in 1810. De weg is deels met bomen afgezoomd en doorkruist Snellegem op het smalste gedeelte van de gemeente. Langs de as van de Legeweg zijn talrijke hoeves en tuinbouwbedrijven met serres geconcentreerd. Zie nummers 10 en 27, twee hoeves van het langgestrekte type.

  • FRANCHOO A., In de schaduw van een dorpstoren, s.l., 1980, p. 30.

Bron: HOOFT E. met medewerking van BOONE B., CALLAERT G., DE BODT V. & SANTY P. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Jabbeke, Deelgemeenten Snellegem, Stalhille, Varsenare en Zerkegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL35, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Hoeve Van Leeg tot Zand

  • Omvat
    Langgestrekte hoeve

  • Is deel van
    Snellegem

  • Is gerelateerd aan
    Legeweg (Jabbeke)

  • Is gerelateerd aan
    Legeweg (Varsenare)


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Legeweg (Snellegem) [online], https://id.erfgoed.net/themas/12216 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.