Geografisch thema

Oostmoerstraat

ID
12217
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12217

Beschrijving

De Oostmoerstraat is een landelijke straat die vanaf "Het Oosthof" doorloopt tot aan de statige hekpijlers van een groot privaat bosdomein op de grens met Sint-Andries. De straat is genoemd naar de "Oostmoer": ten zuiden van de Hoge Dijken lagen de Oost- en de Zuidmoer. De Oostmoer lag in de oostelijke helft van de fiscus Snellegem, ten oosten van "Het Oosthof". Het was een uitgestrekte moere, want ze kreeg ook de naam "Grote Ydemoere", aan de zuidgrens door een barm afgedamd. In 1478 was er reeds een deel drooggelegd, dat dan de naam kreeg van "Oostmeers" of "Gemeene Weide". Op nummer 1 domineert "Het Oosthof" het straatbeeld: het is de belangrijkste historische hoeve van de streek, die volgens de literatuur een geschiedenis heeft die teruggaat tot in de 7de eeuw en aan de basis lag van het ontstaan van het dorp Snellegem.

Verder wordt de straat bepaald door verspreide heterogene bebouwing, bestaande uit moderne eengezinswoningen waartussen enkele hoeves, zie 44, en nummer 37, het zwaar verbouwde, in kern 18de-eeuwse "Oostmoerhof".

  • NOTERDAEME J., De fiscus Snellegem en de vroegste kerstening in het westen van Brugge, in Handelingen der Maatschappij voor Geschiedenis en Oudheidkunde te Gent, Deel XI, 1957, p. 78.

Bron: HOOFT E. met medewerking van BOONE B., CALLAERT G., DE BODT V. & SANTY P. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Jabbeke, Deelgemeenten Snellegem, Stalhille, Varsenare en Zerkegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL35, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Hoeve Het Oosthof

  • Omvat
    Hoeve met losse bestanddelen

  • Is deel van
    Snellegem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Oostmoerstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/12217 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.