Geografisch thema

Westmoere

ID
12221
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12221

Beschrijving

West- en Zuidmoere zijn straatnamen die gebruikt zijn in de verkaveling ten zuidwesten van de kerk, ten zuiden van de Eernegemweg. De straatnamen zijn net als de Oostmoerstraat genoemd naar moeren die ten zuiden van de Hoge Dijken lagen namelijk de Oost- en de Zuidmoer. In Westmoere vindt men de kern van de verkaveling terug, namelijk een begin-19de-eeuwse hoeve van het langgestrekte type op nummer 23, waarvan de omliggende gronden midden 20ste eeuw werden verkaveld voor de bouw van eengezinswoningen in tuin. Deze hoeve geeft de locatie weer van het middeleeuwse "Westhof", eeuwenlang de tegenhanger van de historische site "Oosthof".

  • LAMBREGTS J.-C., De eigenaars van het Oost- en Westhof te Snellegem, in Snellinghem, jg. 17, 2004, p. 1767-1772.

Bron: HOOFT E. met medewerking van BOONE B., CALLAERT G., DE BODT V. & SANTY P. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Jabbeke, Deelgemeenten Snellegem, Stalhille, Varsenare en Zerkegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL35, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Langgestrekte hoeve

  • Is deel van
    Snellegem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Westmoere [online], https://id.erfgoed.net/themas/12221 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.