Geografisch thema

Zuidmoere

ID
12225
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12225

Beschrijving

Doodlopende straat in een verkaveling die in het derde kwart van de 20ste eeuw werd aangelegd in de dorpskern van Snellegem, ten zuiden van de parochiekerk. De straatnaam verwijst naar de Zuidmoere: ten zuiden van de Hoge Dijken lagen twee moeren, de Oost- en de Zuidmoere. De Zuidmoere lag in de westelijke helft van de fiscus Snellegem en werd reeds vermeld in 1532. De moere is nu drooggelegd en is een complex van zeer slechte meersen. Op de hoek van de Oostmoerstraat, op nummer 1, is de katholieke school van het dorp gelegen, tevens uitgebreid met parochiaal centrum. De Zusters van Liefde van Heule organiseerden het vrije onderwijs in Snellegem van 1883 tot 1995. Het hoofdgebouw van de school werd opgetrokken in 1883 in opdracht van Anselmus van Caloen de Basseghem-de Croeser de Berges, grootgrondbezitter in Snellegem en Varsenare. Het werd midden 20ste eeuw voorzien van nieuwe parementen; in de niet gewijzigde zijpuntgevel is een beeldnis bewaard.

  • NOTERDAEME J., De fiscus Snellegem en de vroegste kerstening in het westen van Brugge, in Handelingen der Maatschappij voor Geschiedenis en Oudheidkunde te Gent, Deel XI, 1957, p. 78.

Bron: HOOFT E. met medewerking van BOONE B., CALLAERT G., DE BODT V. & SANTY P. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Jabbeke, Deelgemeenten Snellegem, Stalhille, Varsenare en Zerkegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL35, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Zuidmoere [online], https://id.erfgoed.net/themas/12225 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.