Kalsijdeweg

Beschrijving

Landelijke weg die ten zuiden van de dorpskern van Stalhille vertrekt vanaf de Cathilleweg en doorloopt tot aan de grens met Klemskerke. Langs de weg loopt de beek "Dorpszwijn" of "Watergang". Er is weinig bebouwing langs de weg. Behalve de prachtige historische hoeve tegen de dorpskern aan (zie nummer 1), vinden we het gebouw van de eerste begin-19de-eeuwse gemeenteschool van Stalhille in de straat (zie nummer 16) en de gerenoveerde molenromp en molenaarswoning van molenaar Lievens (zie nummer 34). Een lange, smalle oprit vanaf de Kalsijdeweg leidt naar nummers 33-35-37, een rij van vier kleine lage arbeidershuizen van twee traveeën die daar in 1875 werden gebouwd.