Geografisch thema

Kalsijdeweg

ID
12227
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12227

Beschrijving

Landelijke weg die ten zuiden van de dorpskern van Stalhille vertrekt vanaf de Cathilleweg en doorloopt tot aan de grens met Klemskerke. Langs de weg loopt de beek "Dorpszwijn" of "Watergang". Er is weinig bebouwing langs de weg. Behalve de prachtige historische hoeve tegen de dorpskern aan (zie nummer 1), vinden we het gebouw van de eerste begin-19de-eeuwse gemeenteschool van Stalhille in de straat (zie nummer 16) en de gerenoveerde molenromp en molenaarswoning van molenaar Lievens (zie nummer 34). Een lange, smalle oprit vanaf de Kalsijdeweg leidt naar nummers 33-35-37, een rij van vier kleine lage arbeidershuizen van twee traveeën die daar in 1875 werden gebouwd.


Bron: HOOFT E. met medewerking van BOONE B., CALLAERT G., DE BODT V. & SANTY P. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Jabbeke, Deelgemeenten Snellegem, Stalhille, Varsenare en Zerkegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL35, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  18de-eeuwse hoeve

 • Omvat
  Gemeenteschool

 • Omvat
  Grote Molen

 • Is deel van
  Stalhille


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kalsijdeweg [online], https://id.erfgoed.net/themas/12227 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Gemeente Jabbeke

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.