Geografisch thema

Nachtegaalstraat (Stalhille)

ID
12229
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12229

Beschrijving

Landelijke, kronkelende straat die vanaf de Spanjaardstraat naar de grens met Houtave leidt. Tegen de dorpskern aan enkele hedendaagse eengezinswoningen in tuin, onder meer nummer 30, piramidevormige woning naar ontwerp van architect Vandeghinste (Jabbeke). Verder, verspreide hoeves waarvan sommige met oude kern, bijvoorbeeld nummer 46, "Hove Ter Hille", nu omgebouwd tot vakantiehoeve, historische hoeve die net als de kerk van Stalhille op een van de hoogste terpen van het polderlandschap is gebouwd. Op de hoek met de Spanjaardstraat, een eenvoudig houten staakkapelletje.

  • MONTEYNE G., Stalhille, parel van het Noorden, Jabbeke, 2000, p. 136-137.

Bron: HOOFT E. met medewerking van BOONE B., CALLAERT G., DE BODT V. & SANTY P. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Jabbeke, Deelgemeenten Snellegem, Stalhille, Varsenare en Zerkegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL35, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Nachtegaalstraat (Stalhille) [online], https://id.erfgoed.net/themas/12229 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Gemeente Jabbeke

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.