Paddegatstraat

Beschrijving

Kronkelende landelijke straat vanaf de Kalsijdeweg naar Ettelgem leidend; daarom tot voor de fusie in 1977 "Ettelgemstraat" genoemd. 'Paddegaten' of 'syfons' regelden de waterhuishouding van het gebied en waren aanwezig op het einde van de huidige Duikerstraat en op het einde van de Paddegatstraat-Stalhilsestraat in Ettelgem. Bebouwing bestaande uit een aantal verspreide hoeves, nummer 2, zogenaamd "Hoeve Paddegat" wellicht teruggaand op een historische hoeve zie de muurvlechtingen in de zijpuntgevel van de paardenstal. Op nummer 3 een hoeve met losse bestanddelen die op het erf een ronde bakstenen rosmolen bewaart.

• VAN EENOO A., Jabbeke. Histories en legenden, deel I, Jabbeke, s.d., p. 26.