Geografisch thema

Spanjaardstraat

ID
12231
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12231

Beschrijving

Lange landelijke straat die de noordelijke helft van Stalhille doorkruist vanaf de dorpskern tot aan de noordelijke grens met Vlissegem, waar de Noordede de natuurlijke grens vormt en de hoofdweg Brugge-Oostende de huidige grens duidelijk maakt. Sinds 1749 in schriftelijke bronnen gekend als de "Spagnaardstraete".

Aansluitend bij de dorpskern is er rijbebouwing van bescheiden dorpswoningen, doorgaans één tot anderhalve bouwlagen en twee tot vier traveeën groot, bijvoorbeeld nummer 6 gebouwd in 1871, met strakke gepleisterde lijstgevel. Ten noorden van de expressweg bestaat de bebouwing uit verspreide hoeves die minimaal tot de 18de eeuw opklimmen, zie nummers 47, 52, 53 en 54, en enkele boerenhuizen, bijvoorbeeld nummer 51, laag boerenhuis van drie traveeën onder pannen zadeldak, nummer 57, woonstalhuis uit 1867. Reeds op de kaart van het Brugse Vrije die in 1571 door Pieter Pourbus werd opgemaakt, is langs de Spanjaardstraat een opvallende concentratie van grote hoeves aanwezig. Tegenover de hoeve op nummer 53, een driehoekig bakstenen kapelletje met gecementeerd parement, in 1936 geschonken door de Boerinnengilde van Stalhille.

  • DESMEDT M., Kapelletjes te Jabbeke, in Jabbeke Extra – Info, september 2003, p. 6.
  • MONTEYNE G., Stalhille, parel van het Noorden, Jabbeke, 2000, p. 119.

Bron: HOOFT E. met medewerking van BOONE B., CALLAERT G., DE BODT V. & SANTY P. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Jabbeke, Deelgemeenten Snellegem, Stalhille, Varsenare en Zerkegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL35, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Blauwe Hoeve

  • Omvat
    Hoeve De Rode Poort

  • Omvat
    Hoeve met losse bestanddelen

  • Omvat
    Hoeve met losse bestanddelen

  • Is deel van
    Stalhille


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Spanjaardstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/12231 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.