Barletegemweg

Beschrijving

Rechte straat in de zuidelijke punt van de gemeente, onderdeel van de verbindingsweg tussen de dorpskern van Eernegem en de Aartrijksesteenweg ter hoogte van herberg "Den Os". De straat gaat terug op een weg door het Oude Vijverbosch (zie Ferrariskaart van 1771-1778) en werd rechtgetrokken in 1892. Oorspronkelijk liep de straat door naar Zedelgem. Deze "Eernegemse Boterweg" of "Bruggeweg" werd door de aanleg van het Munitiedepot in Vloethemveld na de Tweede Wereldoorlog echter afgesneden tot het huidige tracé. Voor de fusie gekend als "Eernegemstraat", daarna genoemd naar de "Baerlete", een oud toponiem op grondgebied van Snellegem. De verspreide hoeves zijn met lange erfopritten met de straat verbonden en zijn allemaal verbouwd. De landbouwuitbating op nummer 3 wordt in 1841 gestart op een perceel van een nieuw verkaveld dennenbos; de hoeve bestaat uit drie losse bakstenen bestanddelen waarvan de stal opklimt tot 1841; de dwarsschuur met radvormig uilengat in de zijpuntgevel werd in 1882 gebouwd en het boerenhuis circa 1900; ten westen van de hoeve een boomgaard.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Zerkegem, 1841/1, 1882/50, 1892/3, 1900/3, 1951/11.
    Losse aanvullingen door Marcel Desmedt, februari 2008.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel I, Brugge, 1914, kl. 430.