Gemeneweidestraat

Beschrijving

Lange kronkelende straat die door de noordelijke helft van Zerkegem loopt, en behalve het historische zuid-noordgerichte deel vanaf de Gistelsteenweg, ook de parallelweg ten noorden van de E40 omvat. De "gemene weide" was een uitgestrekt weidegebied ten noorden van de gemeente, waar elke dorpeling gebruik van kon maken. Reeds in de vroege middeleeuwen weren deze gronden verkocht aan grootgrondbezitters, waarbij brede grachten de delen omzoomden. Deze structuur is heel duidelijk te zien op de Kabinetskaart van Ferraris (1771-1778). De straat wordt vanaf de 20ste eeuw met deze naam vermeld.

Langs de straat zijn kleine hoeves verspreid, vaak verbouwd, bijvoorbeeld nummer 11, een hoeve met losstaande bestanddelen op onverhard erf met vaalt en boomgaard ten zuiden, die in deze samenstelling reeds op de kaart van Ferraris wordt aangeduid; het woonhuis-stalvolume en de dwarsschuur met geïncorporeerde stal werden gedurende de 19de en 20ste eeuw verbouwd.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Zerkegem, 1881/7, 1962/1, 1967/3.
  • Losse aanvullingen door Marcel Desmedt, februari 2008.
  • CARBONEZ M., Aardrijkskunde van Zerkegem, Zerkegem, 1977.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel IV, Brugge, 1924, kl. 583.