Gistelsteenweg (Zerkegem)

Beschrijving

Drukke verbindingsweg tussen Brugge en Gistel, verder lopend tot in Nieuwpoort. De steenweg Brugge-Gistel-Nieuwpoort werd in 1755 door de Oostenrijkers aangelegd. Daarbij werd voor een belangrijk deel het tracé van de wegen gevolgd die sinds de Romeinse tijd de verschillende dorpen verbonden. Al in 1300 wordt melding gemaakt van "de wech die te ghistele ward loopt". Op de kaart die Pieter Pourbus in 1561-1571 maakte van het Brugse Vrije is het tracé goed herkenbaar. Op de Ferrariskaart (1771-1778) is de "Chaussée de Nieuport" duidelijk te zien. De huidige Gistelsteenweg, voorheen "Nieuwe Baan" genoemd, loopt echter parallel ten zuiden van de Oostenrijkse steenweg en vermijdt de dorpskommen; ze volgt daarbij het tracé van de dijkrand zgn. "De Hooghe Dijcken". Deze situatie is herkenbaar op kaartmateriaal van midden 19de eeuw, bijvoorbeeld op de Atlas der Buurtwegen van 1845.

De bebouwing langs de steenweg in Zerkegem bestaat hoofdzakelijk uit eengezinswoningen uit de tweede helft van de 20ste eeuw, waaronder een rij losstaande rood bakstenen woningen die in de periode net na de Tweede Wereldoorlog werden opgetrokken. De oudste bebouwing is eind-18de- of begin-19de-eeuws; woningen met (voormalige) herbergfunctie zijn: nummer 500, eenvoudige lage dorpswoning die in 1933 gebouwd is als "Café Sportwereld" en dat bleef tot in 1953; nummer 530/ Noordstraat, voormalige "Herberg de Commerce", beeldbepalend hoekpand van circa 1925-1927 en herberg tot in 1973; hier rechttegenover, nummer 609/ Vedastusstraat, "Café De Lijmpot", gebouwd in 1866 en nog steeds met horecafunctie; nummer 551 aan de hoek met Krakeelstraat, "Herberg De Tijger" van 1850 tot 1939, en ondertussen met een verdieping verhoogd en voorzien van nieuw parement; nummer 651, "Herberg Stuivenberg" van 1877 tot 1948, is een breedhuis van zes traveeën en twee bouwlagen met een lijstgevel voorzien van neoclassicistische afwerking; tenslotte zie nummer 548, een 19de-eeuwse herberg die haar authentiek karakter het beste bewaarde. Op nummer 553 aan de hoek met Krakeelstraat een woning uit het begin van de 20ste eeuw, breedhuis van drie traveeën en anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldak. De enkele hoeves die met een lange erfoprit via de Gistelsteenweg bereikbaar zijn, zijn sterk verbouwd, voorbeeld nummer 577, "Baliehof"; de gronden langs de erfoprit van de hoeve "Zuiderzicht" werden allemaal verkaveld circa 2000 en kregen een aparte straatnaam, namelijk de Romain Maesstraat.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Zerkegem, 1866/23, 1927/3.
  • HAELEWIJN R. , Oostenrijkse banen in West-Vlaanderen, in Studiën en berichten, 67ste deel, 1970, p. 83.