Jabbekestraat

Beschrijving

Kronkelende weg die vanuit de dorpskern van Zerkegem naar Jabbeke leidt, en vanaf de grens met Jabbeke "Zerkegemstraat" wordt genoemd. Historisch tracé, zie aanduiding op Ferrariskaart (1771-1778). In de dorpskern van Zerkegem wordt het straatbeeld bepaald door lintbebouwing, met voornamelijk laat-20ste-eeuwse eengezinswoningen in tuin. Enkele oudere woningen zijn nummer 1, haaks ingeplante midden-19de-eeuwse lage dorpswoning met aansluitende stal en bakhuis, gecementeerde en witgeschilderde gevels. Rechts van deze woning loopt een kerkwegel naar de Vedastusstraat. Nummer 5 is een dorpswoning van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, met kleine aansluitende stal, gebouwd circa 1901 voor een landbouwer op rust. Op de grens met Jabbeke, een groot tuinbouwbedrijf.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Zerkegem, 1846/3, 1903/3.