Maalderijstraat

Beschrijving

Korte verbindingsweg tussen de Bedevaartstraat en de Gistelsteenweg, genoemd naar de houten Hogendijkmolen die sinds de 17de eeuw op deze plaats aanwezig was, zie aanduiding op de Ferrariskaart (1771-1778) als "Zerkegem Moulin" en op de Atlas der Buurtwegen (1845) als de "Hoogendijk Molen". De staakmolen met gesloten voet werd in 1623 opgericht en in 1923 verplaatst naar de Molenstraat in Zarren, een deelgemeente van Kortemark (beschermd als monument bij M.B. van 13/06/1973). Een eind-18de-eeuwse kaart van eigendommen in de omgeving van de Gistelsteenweg, bevat een gedetailleerde ingekleurde tekening van de molen, wellicht bedoeld als referentiepunt om de percelen te kunnen situeren. Behalve een in kern begin-19de-eeuws, maar verbouwd woonstalhuis op nummer 5, bestaat de bebouwing langs deze straat uit eind-20ste-eeuwse losstaande eengezinswoningen.

• Rijksarchief Brugge, Kaarten Mestdagh, nr. 2079: Figuratieve kaart van eigendommen in de wateringen van Blankenberge en Gistel-over-de-Waere, eind 18de eeuw.
  • DEVLIEGHER L., De molens in West-Vlaanderen, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen, 9, Tielt/Weesp, 1984, p. 262-263.
  • CORNILLY J., Monumentaal West-Vlaanderen. Beschermde monumenten en landschappen in de provincie West-Vlaanderen. Deel III. Arrondissementen Brugge, Diksmuide, Oostende en Veurne, Brugge, 2005, p. 141.
  • VAN POUCKE A., De "Nieuwe Zakmolen" te Zerkegem, in Snellinghem, jg. 17, 2004, p. 1785-1789.