Mosselstraat

Beschrijving

Lange, kronkelende straat in de zuidelijke helft van Zerkegem, die de dorpskern verbindt met de Aartrijksesteenweg en daar uitkomt op het knooppunt ter hoogte van herberg "Den Os". De straat is reeds in 17de-eeuwse geschreven bronnen onder deze naam gekend. Langs de straat bevinden zich in de dorpskom enkele hoeves, zie nummers 1 en 3, waartussen eengezinswoningen uit de tweede helft van de 20ste eeuw. Buiten de dorpskom, verspreide landelijke bebouwing. Voorbeelden zijn nummer 14, een bakstenen boerenhuis van circa 1911, dat in 1927 en 1946 werd opgehoogd en verlengd, zie kleurverschillen in baksteen; nummer 19, een langgestrekte hoeve die ontstaan is door het aan elkaar bouwen en verlengen van twee losse volumes; nummer 21, eind-19de- of begin-20ste-eeuwse hoeve met losstaande oranje bakstenen bestanddelen; nummer 24, sterk verbouwde hoeve van het langgeveltype, opklimmend tot begin 19de eeuw, in de zijpuntgevel aan de straat voorzien van het jaartal "1840"; nummer 29, nieuwbouwhoeve met bewaard witgekalkt volume voorzien van jaarankers "1871".

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Zerkegem, 1872/4, 1911/5, 1921/7, 1927/25, 1946/8.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Zerkegem, 1852/19, 1890/13, 1902/14, 1929/8, 1958/17.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch ArtesiĆ«, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel X, Brugge, 1930, kl. 11237.