Geografisch thema

Sarkoheemstraat

ID
12247
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12247

Beschrijving

De Sarkoheemstraat, genoemd naar een historische benaming van Zerkegem, is een straat in de kern van het dorp, die aan de noord-, oost- en zuidzijde omheen de kerk loopt (voor de kerk, zie Vedastusstraat). De straat bestond lang als voetweg, en werd in 1912 deels verhard. Het noordelijke stukje, uitgevend op de pastorie, werd tot begin 20ste eeuw de "Pastorijstraat" genoemd. Naast de voormalige pastorie op nummer 15 is ook de gemeenteschool in deze straat te vinden, op nummer 2. Verder enkele voormalige herbergen en cafés, namelijk nummer 1, tot 1967 gekend als "Herberg Schuttershof", nummer 5, herberg "Tivoli", met jaarankers uit 1870 gedateerd. Kadasteronderzoek toonde aan dat verscheidene huizen rond de kerk gebouwd zijn in opdracht van (de weduwe van) een plaatselijke rentenier, Frans Geldof, zie nummers 11-13, 17-19. Aan het zuidelijke deel van de straat, nieuwbouw eengezinswoningen in tuin.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Zerkegem, 1912/5.
  • CARBONEZ M., Aardrijkskunde van Zerkegem, Zerkegem, 1977.

Bron: HOOFT E. met medewerking van BOONE B., CALLAERT G., DE BODT V. & SANTY P. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Jabbeke, Deelgemeenten Snellegem, Stalhille, Varsenare en Zerkegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL35, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Dorpswoning

  • Omvat
    Gemeenteschool van Zerkegem

  • Omvat
    Pastorie met voormalige pastoriesite

  • Omvat
    Samenstel van dorpswoningen

  • Omvat
    Samenstel van dorpswoningen van 1876

  • Is deel van
    Zerkegem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Sarkoheemstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/12247 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.