Hogeweg

Beschrijving

De Hogeweg is een landelijke, kronkelende weg in het noorden van Varsenare, net ten zuiden van de spoorweg, en deze ter hoogte van de de Manlaan ook overstekend om twee hoeves te bereiken, zie nummer 5 Hoeve "Ter Leye" en nummer 7, "Goed ter Rietschilde" of "Rijsseele". De weg loopt vanaf het Hof ter Straeten richting Sint-Andries en was vroeger een drukke verbindingsweg op het noordelijke tracé tussen Oudenburg en Sint-Andries, de  "Noordbrugghewech". De oudst gekende naam van deze weg is terug te vinden in het Cartularium van de abdij van Sint-Andries en luidt "de noordstraete". Op de kaart van het Brugse Vrije van Pieter Pourbus (1561-1571) wordt de straat "Coystraete Wegh" genoemd. De Terrier van Sint-Baafs geeft in 1776 de benaming "Coolstraete". Bij de aanleg van de spoorweg Brugge-Oostende in 1842 werd de weg afgesneden aan de grens met Sint-Andries en verloor ze haar naam. In 1888 werd de weg gegrint en probeerde men de straatnaam "Gravier" ingang te doen vinden. Tenslotte kreeg de straat in 1927 de weinig toepasselijke naam "Hoogweg".

De bebouwing langs de Hogeweg wordt zowel in Varsenare als in Sint-Andries gekenmerkt door verspreide hoeves, waarvan velen terug gaan tot oude leengoederen. Op Sint-Andries zijn dat "Bloemendale", "Ter Zaele" en "Ter Lucht", op Varsenare zijn dat de voornoemde "Ter Leye" en "Rietschilde" (zie nummers 5 en 7) en verder op nummer 9, de verbouwde hoeve "Coudeveldt", die teruggaat op een gelijknamige heerlijkheid die in de archieven van de Burgerlijke Godshuizen in Brugge reeds in 1269 is genoteerd; tenslotte op nummer 8, hoeve "Ter Love", sterk gerenoveerde hoeve die opklimt tot in de 16de eeuw.

• ANTHONE P., e.a., Hoeven in woord en beeld, in Jabbeke extra info, juni 2003, p. 10.
  • FRANCHOO A., Het verleden van "Ter Leye", aloude heerlijkheid te Varsenare, in Brugs Ommeland, jg. 4, nr. 2, 1964, p. 59-66.
  • FRANCHOO A., De Hoogweg te Varsenare en te Sint-Andries. Een foutieve benaming voor een weg die nooit een hoogweg is geweest, in Brugs ommeland, jg. 7, nr. 3, 1967, p. 127-129.
  • FRANCHOO A., Varsenare en zijn rijk verleden, Deel II, Brugge, 1972, p. 38-46.
  • FRANCHOO A., De familie Coudeville te Varsenare, in Brugs Ommeland, jg. 16, nr. 1, 1975, p. 24-28.
  • VERVENNE A., Oude hoeven en hun bewoners. Varsenare, s.d., s.l., p. 99-102, 105-106.