Joorisstraat

Beschrijving

Korte, rechte straat tussen de Oude Dorpsweg en de Gistelsteenweg. In de middeleeuwen werd de straat "Hospitaaldreef" genoemd omdat er in 1295 een hospitaal of gasthuis werd gebouwd. In de loop der eeuwen kwam het hospitaal in verval, de gebouwen werden in 1850 gesloopt. Als Emile Jooris in 1866 het goed "De Cleene Thems" langs de Zeeweg koopt, laat hij er een nieuw kasteel "De Zandberg" op bouwen en laat hij tevens de bestaande Hospitaaldreef doortrekken tot aan zijn kasteeldomein. De dreef werd beplant met dubbele rijen kastanjebomen, wat het de naam "Kastanjedreef" bezorgde. De verkaveling in 1937 van de gronden tussen de Zeeweg en de Gistelsteenweg, deden de dreef verdwijnen; de bomen werden na de Tweede Wereldoorlog gerooid. Jooris liet tevens in 1898 op de grondvesten van het oude hospitaal een nieuw weeshuis bouwen, dat werd opengehouden door de Zusters van Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand uit Kortrijk en vanaf 1901 door de Zusters van Maria uit Pittem; in 1911 werd het weeshuis stop gezet. Tijdens de Eerste Wereldoorlog bood het onderdak aan Duitse legereenheden, om in 1920 afgebroken te worden.

De huidige bebouwing van de Joorisstraat herinnert in niets aan deze historische achtergrond. Het straatbeeld wordt bepaald door midden-20ste-eeuwse rijwoningen, de meeste van twee traveeën en twee bouwlagen, met een lijstgevel in blote baksteen; de rij wordt onderbroken door talrijke garageboxen. Nummers 2 en 6 zijn woningen uit de jaren 1930 met verzorgd schrijnwerk met gedeelde bovenlichten in rechthoekige muuropeningen met afgeschuinde hoeken. Op de hoek met de Oude Dorpsweg, de eigen woning die Emile Jooris in 1904 liet optrekken.

• FRANCHOO A., Varsenare en zijn rijk verleden, Deel II, Brugge, 1972, p. 149.
  • FRANCHOO A., In de schaduw van een dorpstoren, s.l., 1980, p. 31.
  • HOUTHOOFD S., Beknopte biografie van Emile Jooris, onuitgegeven verhandelingen, Universiteit Gent, 19987-1988.