Geografisch thema

Legeweg (Varsenare)

ID
12256
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12256

Beschrijving

De Legeweg is een lange, kronkelende weg die het grondgebied van Varsenare van oost naar west doorkruist, en daarbij deel uitmaakt van een veel langer, historisch tracé door de streek, op de kaart van Pourbus (1561-1571) "De Langhe Straete" genoemd. De huidige benaming is ingevoerd in 1810. De weg is deels met bomen afgezoomd. Ter hoogte van de dorpskern bestaat de bebouwing uit eind-20ste-eeuwse eengezinswoningen in tuin, deel uitmakend van de verkavelingen die rond de dorpskern zijn aangesneden. Verder, verspreide hoeves, waarvan "Hof ten Leemputte" en "Nieuwenhove" de oudste zijn, zie nummers 12 en 14. Langs de as van de Legeweg zijn de talrijke tuinbouwbedrijven met serres geconcentreerd.

 • FRANCHOO A., In de schaduw van een dorpstoren, s.l., 1980, p. 30.

Bron: HOOFT E. met medewerking van BOONE B., CALLAERT G., DE BODT V. & SANTY P. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Jabbeke, Deelgemeenten Snellegem, Stalhille, Varsenare en Zerkegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL35, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Hoeve Hof ten Leemputte

 • Omvat
  Hoeve Nieuwenhove

 • Is deel van
  Varsenare

 • Is gerelateerd aan
  Legeweg (Jabbeke)

 • Is gerelateerd aan
  Legeweg (Snellegem)


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Legeweg (Varsenare) [online], https://id.erfgoed.net/themas/12256 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.