Legeweg (Varsenare)

Beschrijving

De Legeweg is een lange, kronkelende weg die het grondgebied van Varsenare van oost naar west doorkruist, en daarbij deel uitmaakt van een veel langer, historisch tracé door de streek, op de kaart van Pourbus (1561-1571) "De Langhe Straete" genoemd. De huidige benaming is ingevoerd in 1810. De weg is deels met bomen afgezoomd. Ter hoogte van de dorpskern bestaat de bebouwing uit eind-20ste-eeuwse eengezinswoningen in tuin, deel uitmakend van de verkavelingen die rond de dorpskern zijn aangesneden. Verder, verspreide hoeves, waarvan "Hof ten Leemputte" en "Nieuwenhove" de oudste zijn, zie nummers 12 en 14. Langs de as van de Legeweg zijn de talrijke tuinbouwbedrijven met serres geconcentreerd.

• FRANCHOO A., In de schaduw van een dorpstoren, s.l., 1980, p. 30.