Popstaelstraat

Beschrijving

De Popstaelstraat is historisch gezien een erg belangrijke straat in Varsenare. De straatnaam wordt voor het eerst vermeld in 1404 ("Popstalleweg") is sinds eeuwen ongewijzigd. Ze verwijst naar de voormalige wijk "Popstale" die de straat in de zuidwesthoek kruist; popstaal is een andere benaming voor soldatenkruid. De huidige Popstaelstraat loopt tussen de Gistelsteenweg en de spoorweg (Hogeweg), maar het tracé loopt verder door ten zuiden als de Zeeweg, en ten noorden als de Oosternieuwweg. Net als de parallel ermee verlopende Westernieuwweg is dit tracé één van de eerste polderwegen, teruggaand op een middeleeuwse trekroute waarbij schaapskuddes in de nieuwe polders worden uitgestuurd naar hoger gelegen delen om de schorren te beweiden; eerste vermelding reeds in 1260. Het tracé vormt op Varsenare de oude scheidingslijn tussen het ambacht van Varsenare en het ambacht Straten, een opsplitsing die in 1200 ontstond door aanhuwing van de families. Op de kaart van P. Pourbus (1561-1571) is duidelijk te zien dat er langs dit tracé een concentratie is van belangrijke, historische sites. Een hoeve die nog niets van haar oorspronkelijke monumentale kracht heeft ingeboet is het "Hof van Proven", zie Popstaelstraat nummer 72. Een andere hoeve die een lange historiek kennen en die opklimt tot de 16de eeuw is, op nummer 77 "het Wulvenest", in 1977 echter heropgebouwd. De verbouwde hoeve op nummer 68 klimt op tot het begin van de 19de eeuw en is in haar huidige samenstelling terug te vinden op het Primitief kadasterplan. De gekoppelde dorpswoningen nummers 76 en 78 werden als identieke lage huisjes met voortuin opgetrokken in 1897; terwijl nummer 76 volledig werd vergroot en vernieuwd, bewaarde nummer 78 het authentieke 19de-eeuwse karakter. Nr. 86 is een bijna volledig gemoderniseerde hoeve, waarvan de indrukwekkende toegangsdreef een rijke geschiedenis laat vermoeden.

Tegen de dorpskern aan, 20ste-eeuwse lintbebouwing bestaande uit eenvoudige rood bakstenen eengezinswoningen; onder meer een aantal diephuizen met puntgevels, bijvoorbeeld nummer 37, woning uit de jaren 1930 met typisch schrijnwerk zie bovenlichten met kleine roedeverdeling en mooi hekwerk in de deur.

• FRANCHOO A., Een woordje over de Popstalstraat te Varsenare, in Brugs Ommeland, jg. 2, nr. 2, 1962, p. 62.
  • FRANCHOO A., De Blauwe Huizen te Varsenare en hun eerste bewoners, in Brugs Ommeland, jg. 7, nr. 4, 1967, p. 142.
  • FRANCHOO A., Varsenare en zijn Rijk verleden, Deel I, Brugge, 1971, p. 31.
  • FRANCHOO A., Varsenare en zijn rijk verleden, Deel II, Brugge, 1972, p. 50, 109-111, 141-143.
  • FRANCHOO A., In de schaduw van een dorpstoren, s.l., 1980, p. 29.
  • Ken je streek: een dorp in de west. Varsenare, een galerij van dreven en bossen, in Curiosa, jg. 30, nr. 299, 1992, p. 18.
  • VERVENNE A., Oude hoeven en hun bewoners. Varsenare, s.d., s.l., p. 147-150.