Kapellenstraat

Beschrijving

Onderdeel van de steenweg Aalst-Dendermonde op grondgebied Denderbelle, namelijk het gedeelte tussen de Hoogstraat en Hoge brug. De vroegere benaming heerwech en heerstraete (1572-1577) wijst op een belangrijke wegverbinding die wellicht tot de middeleeuwen opklimt. Deze verkeersas ligt oostwaarts verwijderd van de excentrisch gelegen dorpskern met de parochiekerk naast de Dender. De huidige straatbenaming verwijst naar de gelijknamige wijk "Kapel" voor de omgeving ter hoogte van het kruispunt van de Kapellestraat met Molenveldstraat en Klein Gent (vroegere Dorpstraat), waar tot 1936 de oude Sint-Maartenskapel stond (herbouwd aan Klein Gent). Voornamelijk sinds het einde van de 19de eeuw is de bebouwing aan de Kapellestraat toegenomen. Sindsdien evolueerde dit deel van de steenweg naar een wezenlijk onderdeel van de huidige dorpskern.

• BOVYN M., Denderbelle, in Oudheidkundige Kring van het Land van Dendermonde, Gedenkschriften 3e Reeks, Deel XVIII, 1969, p. 70-71, 77, 102.

Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke