Veer

Beschrijving

Straat gelegen in de Durmemeersen ten noorden van de dorpskern van Wieze en ten westen van de steenweg Aalst-Dendermonde. Benaming verwijzend naar twee veren die hier over de Durme hebben bestaan en instonden voor een verbinding vanaf de steenweg met Oudegem en Mespelare. Het nieuwe of jongere veer (19de eeuw, zie nummer 3 Huis Saeys), aan de in 1767 hier gekanaliseerde Durme en het oudere veer ten noorden ervan dat aansluiting gaf met de weg naar Oudegem, al vermeld in een metingboek van 1673.

• BOVYN M., Denderbelle, Oudheidkundige Kring van het Land van Dendermonde, Gedenkschriften 3e Reeks, Deel XVIII, 1969, p. 29-31.

Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke