Geografisch thema

Aanwijs

ID
12286
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12286

Beschrijving

Gelegen aan de Reigerlostraat, de steenweg naar Wingene, ter hoogte van het kruispunt met de Heirweg. Zowel een wijknaam als een herbergnaam, sinds 1832 in gebruik. De naam verwijst naar een wegwijzer. Aangeduid met de naam "Het Aanwijs" op de topografische kaarten. Vandaag wordt de naam nog steeds gebruikt voor aanduiding van de parking "het aanwijs" van het Provinciaal domein Bulskampveld.

Vanouds een belangrijk kruispunt waar vier wegen samen kwamen met op elke hoek bebouwing. Nabij het kruispunt was de vierschaar van de heerlijkheid "zotschore" met haar galg gelegen. De bebouwing bestond uit vier statige woningen, twee herbergen, een tweewoonst met een kruidenierswinkel en een groot huis dat in de 19de eeuw nog dienst deed als gastenverblijf voor de bezoekers van de zogenaamde "Rode rokjes", het latere Psychiatrisch Centrum Sint-Amandus. Vandaag enkel woonhuizen aanwezig. De gebouwen staan reeds weergeven op het primitief kadasterplan van circa 1830.

  • ASSELOOS D., ASSEZ J., DE GROOTE M., en andere, 75 jaar Sint-Amandus, 2003, p. 305.
  • RYSERHOVE A., Vijftig Beernemse plaatsnamen, in Bos en Beverveld, jaarboek 1966, p.'s 137-138.
  • VANRIE C., 100 jaar Beenemse middenstand. NCMV Beernem – Sint-Joris, 1999, p.'s 94-95.

Bron: GILTÉ S. met medewerking van BAERT S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Beernem, Deelgemeenten Beernem, Oedelem en Sint-Joris, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL31, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Aanwijs [online], https://id.erfgoed.net/themas/12286 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.