Audenaerdemolen

Beschrijving

Verbindingsstraat tussen de Bosstraat en de Pluime met L-vormig geasfalteerd tracé. De naam verwijst naar het zogenaamde "Audenaerdegoed" (zie Mexicostraat nummer 2) en de bijhorende "Audenaerdemolen" die hier sinds de late middeleeuwen tot 1945 aanwezig was. De naam wordt gebruikt voor de straat en voor de wijk.

De molen staat op de kaart met weergave van het Brugse Vrije door Pieter Pourbus (1561-1571) en ook op de weergave van het zelfde gebied van 1641 in de "Flandria Illustrata" van Sanderus. Op de kaart van Ferraris (1770-1778) wordt de straat weergegeven, binnen het zogenaamd "Audenaerde Velde", met een L-vormig tracé afgezoomd met bomen. De naam "Audenaerdeveld" verwijst naar het hier aanwezige veldontginningsgebied dat onder invloed van het Oostenrijkse bewind werd ontgonnen (zie algemene geschiedenis van de veldontginningsgebieden). Aan de rand van het zogenaamd "Audenaerde Velde" staat de "Audenaerdemolen" met bijhorende hoeve weergegeven. Naar verluidt was de molenstaak gedateerd "1667". De molen werd afgebroken in 1945 na zware oorlogsschade. Enkel het molenaarshuis is bewaard gebleven (zie Audenaerdemolen nummer 6).

Thans schaars bebouwde straat met verspreide bebouwing. Oudste bebouwing opklimmend tot begin 19de eeuw zie nummer 6 met datumsteen gedateerd "1809", ingeplant op een oudere site.

• RYSERHOVE A., Vijftig Beernemse plaatsnamen, in Bos en Beverveld, jaarboek 1966, p. 139-140.
  • VLAMYNCK J., De Audenaerdemolen te Beernem, in Bos en Beverveld, jaarboek 1982, p. 134-135.