Blommeke

Beschrijving

Lange geasfalteerde straat beginnend bij de Reigerlostraat en eindigend bij de Wellingstraat. Kronkelend verloop met verschillende vertakkingen. Begin van de straat met een bosrijk karakter. Tweede straatgedeelte met akker- en weilanden.

Naam voor straat en wijk verwijst naar een vervallen vijver (restant van het veldontginningsgebeid Bulskampveld zie inleiding). Hier ontspringt de Miseriebeek, voedt de vijvers van het kasteel Reigerlo (zie Hulstlo nummer 2) en komt ter hoogte van de Warande in het kanaal Brugge - Gent. De Bulskampveldbeek ontspringt hier en mondt uit in het kanaal ter hoogte van Den Hooie.

Het begin van de straat wordt gedomineerd enerzijds door aanwezigheid van het Psychiatrisch Centrum Sint-Amandus en het bijhorend boswandelpad Sint-Amandus zie Reigerlostraat nummer 10. Anderzijds het Domein Hontzocht zie Reigerlostraat nummer 6.

Oorspronkelijke locatie van belangrijke historische sites. Nummer 9 met aan de erfoprit twee overhoeks geplaatste bakstenen pijlers voorzien van een ingewerkt Mariakapelletje en twee imposante lindebomen.

• RYSERHOVE A., Beernem, een heemkundige studie, Handzame, 1979, p. 22.
  • RYSERHOVE A., Vijftig Beernemse plaatsnamen, in Bos en Beverveld, jaarboek 1966, p. 144.