Geografisch thema

C. Marichalstraat

ID
12295
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12295

Beschrijving

Verbindingsstraat tussen de Parkstraat en de Bloemendalestraat. Oorspronkelijke naam "Molenweg" verwijst naar de hier aanwezige molen gebouwd door Eugeen Van Haecke in 1872, namelijk een stenen windmolen met gaanderij. In 1944 wordt de molen gesloopt. Huidig tracé van de straat dateert van na 1971. Toen werd de gemeenteschool van 1873 afgebroken om de verbinding met de Parkstraat mogelijk te maken.

Straat met een dominerende sociaal-culturele en recreatieve functie. Aanwezigheid van het zwembad sinds 1971, gemeentelijke bibliotheek van 1987. Sinds 2005 aanwezigheid van het cultureel centrum en ontmoetingscentrum "De Kleine Beer" naar ontwerp van het architectenbureau Nero.

 • MUYLAERT F., en anderen, Het Beernem, Oedelem en Sint-Joris van toen, s.l., 1982, p. 28.

Bron: GILTÉ S. met medewerking van BAERT S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Beernem, Deelgemeenten Beernem, Oedelem en Sint-Joris, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL31, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Dorpswoning

 • Omvat
  Gemeentelijke bibliotheek

 • Omvat
  Ontmoetingscentrum en cultureel centrum De Kleine Beer

 • Is deel van
  Beernem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: C. Marichalstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/12295 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.