Geografisch thema

Diksmuidse Boterweg

ID
12297
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12297

Beschrijving

Loopt van de Bloemendalestraat in het centrum van Beernem richting Vaart-noord gelegen aan het kanaal Gent - Brugge. De naam wordt voor het eerst vermeld in 1846.

Verspreide bebouwing met heterogeen karakter fasegewijs tot stand gekomen. De oudste bebouwing staat weergegeven op het primitief kadasterplan van circa 1830. Overwegend lage boerenarbeiderswoningen soms met bijhorende nutsgebouwen al dan niet geïntegreerd. Ook aanwezigheid van woningen uit de jaren 1930 opgevat als gekoppelde woningen. Tegenaan het centrum aanwezigheid van een nieuwbouwcomplex doorlopend tot in de Rollebaanstraat. In de jaren 1980 worden gekoppelde woningen op de hoek met de Bargelaan gebouwd. Het tweede straatgedeelte is schaars bebouwd en wordt gekenmerkt door verspreide bebouwing waartussen akker- en weilanden.

  • RYSERHOVE A., Vijftig Beernemse plaatsnamen, in Bos en Beverveld, jaarboek 1966, p. 147.

Bron: GILTÉ S. met medewerking van BAERT S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Beernem, Deelgemeenten Beernem, Oedelem en Sint-Joris, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL31, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Boerenarbeiderswoning

  • Omvat
    Twee boerenarbeiderswoningen

  • Is deel van
    Beernem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Diksmuidse Boterweg [online], https://id.erfgoed.net/themas/12297 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.