Gevaerts-Noord

Beschrijving

Straat beginnend bij Kasteelhoek, lopend langs het kanaal Gent - Brugge naar de Legeweg. Gelegen in de wijk Gevaerts aan de zuidzijde van het kanaal Gent - Brugge. De straatnaam verwijst naar Lamsin Gevaerts die hier met zijn familie woonde. Hij was tevens waard van een afspanning aan een veer. Gevaerts-zuid stond vroeger in verbinding met Gevaerts-noord door een veerdienst. Een brug wordt vermeld in 1447: "van eenre nieuwe houtene brugghe die ghemaect es over de Leye voor Lamsin Ghevaert, dat wylen te Bloumegheems hiet". Op de kaart van Ferraris (1770-1778) staat de brug niet meer weergeven. Toen was een veerdienst in gebruik tussen Gevaerts-zuid en Gevaerts-noord.

Ook aanwezigheid van het natuurgebied zogenaamd "Vallei van de Zuidleie", gelegen langs het kanaal Gent - Brugge. De naam van het gebied herinnert aan een middeleeuws riviertje, de Zuidleie, de bovenloop van de Reie(n) in Brugge. Tussen 1270 en 1280 werd de hoogtekam (een hoge zandrug) tussen Beernem en Sint-Joris doorgegraven zodat een verbinding ontstond tussen bovenvermelde Zuidleie en de Hoge Kale. De Hoge Kale vormde de bovenloop van de Durme.

In dit gebied liggen twee wandelgebieden: de Warandeputten en de Leiemeersen. De onmiddellijke omgeving van deze arm kent een rijke en zeldzame flora en fauna. Op Gevaerts-noord waren er drie openbare drankgelegenheden met name "In den nieuwen overzet", de herberg "Sint-Hubert" en de herberg "In den ouden zwingelaere".

• STADSARCHIEF BRUGGE, Verzameling Kaarten en Plannen, nummer 41.
  • COORNAERT M., RYCKAERT M., VANDERMAESEN M., De Witte Kaproenen. De Gentse Opstand (1379-1385) & De Geschiedenis van de Brugse Leie, Gent, 1979.
  • VLAMYNCK J., De Gevaerts te Beernem, in Bos en Beverveld, jaarboek 1978, p. 98-109.

Auteurs: Gilté, Stefanie