Geografisch thema

Halvemaanstraat

ID: 12302   URI: https://id.erfgoed.net/themas/12302

Beschrijving

Straat gelegen in de wijk Gevaerts. Licht gebogen geasfalteerde straat beginnend bij Gevaerts-zuid en eindigend bij de Hazelaarstraat op het grondgebied Oostkamp. Op de kaart van de Zuidleie of Gentse Vaart, van Brugge tot Knesselare, getekend in 1640-1642 door Antoon Willaeys en Octaviaan van Mayssien beëdigde landmeters, is de straat aangeduid met de naam "heirwegh streckende naer Merberghe".

De huidige straatnaam is sinds 1740 in gebruik en verwijst naar de nabijgelegen herberg de "Halve maan" (zie Gevaerts-zuid nummer 26) langs het kanaal Gent - Brugge, op de hoek met de straat Gevaerts-zuid in de wijk Gevaerts. Voorheen gekend onder de naam "oude schotelaarstraete".

Schaars bebouwde straat. Enkel aanwezigheid van de historische hoeve zogenaamd " 't Groot Kerkegoed" (zie Halvemaanstraat nummer 8).

  • STADSARCHIEF BRUGGE, Verzameling Kaarten en Plannen, nummer 41.
  • RYSERHOVE A., Honderd zestig Beernemse plaatsnamen, in Bos en Beverveld, jaarboek 1968, p. 103.
  • RYSERHOVE A.,Rond de oude Paterij, in Bos en Beverveld, jaarboek 1988, p. 10.

Bron     : Gilté S. met medewerking van Baert S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Beernem, Deelgemeenten Beernem, Oedelem en Sint-Joris, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL31, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Gilté, Stefanie
Datum  : 2007


Relaties

  • Omvat
    Hoeve 't Groot Kerkegoed

  • Is deel van
    Beernem