Geografisch thema

Heirweg

ID
12303
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12303

Beschrijving

Lange geasfalteerde straat met licht hellend verloop. Beginnend bij de Drie Koningen en eindigend bij de Noendreef en het Lindeveld. Loopt doorheen en langs het domein van Bulskampveld. Vanouds een belangrijke verbindingsweg tussen Brugge en Beernem, waarlangs zich meer herbergen bevonden dan in het dorp zelf zie Drie koningen. Staat afgebeeld op de kaart van het Brugse Vrije van de hand van Pieter Pourbus (1561-1571). Liep doorheen het veldontginningsgebied. Op de kaart van Ferraris (1770-1778), weergegeven met een recht tracé doorheen de bossen van Bulskampveld. De enige bebouwing is het kasteel "Bulskampveld".

De huidige naam slaat enkel op het stuk tussen Drie Koningen en de Reigerlostraat. Oorspronkelijk werd de naam gebruikt voor de straat beginnend bij de Mariabrug te Brugge, door de Katelijnepoort naar Steenbrugge en van daar naar Moerbrugge om dan via Oostkamp en Drie Koningen op het grondgebied Beernem te komen.

De straat wordt thans getypeerd door verspreide bebouwing, met name kleinschalige woningen, meestal boerenarbeiderswoningen van één bouwlaag en drie à vijf traveeën. De oudste bebouwing staat reeds weergegeven op het primitief kadasterplan van circa 1830. Ook aanwezigheid van enkele hoeves. Talrijke dreven deel uitmakend van het domein Bulskampveld komen uit op deze straat.

 • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, Primitief kadasterplan, Beernem.
 • RYSERHOVE A., Rond de oude Paterij, in Bos en Beverveld, jaarboek 1988, p. 10.

Bron: GILTÉ S. met medewerking van BAERT S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Beernem, Deelgemeenten Beernem, Oedelem en Sint-Joris, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL31, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Boerenarbeiderswoning

 • Omvat
  Boerenarbeiderswoning

 • Omvat
  Pijlerkapelletje met lindeboom

 • Omvat
  Tweewoonst

 • Is deel van
  Beernem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Heirweg [online], https://id.erfgoed.net/themas/12303 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.