Geografisch thema

Kijkuit

ID: 12310   URI: https://id.erfgoed.net/themas/12310

Beschrijving

Straat bestaande uit twee straatgedeelten. Eerste straatgedeelte doodlopend langs het kanaal gelegen en beginnend bij Vaart-noord. Tweede straatgedeelte loopt door tot aan de Aardappelstraat. De straatnaam verwijst naar de hier aanwezige herberg zogenaamd "Kijkuit" (zie Kijkuit nummer 1).

Op de kaart van Ferraris (1770-1778) is er nog geen weergave van de straat Kijkuit. Ter hoogte van de herberg zogenaamd "Kijkuit" aanwezigheid van bebouwing met name een hoeve bestaande uit losse bestanddelen gelegen binnen een omwalling. Op het primitief kadasterplan van 1830 is de straat aangeduid als "cocquit-straet".

Thans concentratie van bebouwing tegenaan het kanaal. Aanwezigheid van de herberg zogenaamd "Kijkuit" zie nummer 1 en een oorspronkelijke eenheidsbebouwing bestaande uit lage arbeiderswoningen zie nummers 2-5.


Bron     : Gilté S. met medewerking van Baert S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Beernem, Deelgemeenten Beernem, Oedelem en Sint-Joris, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL31, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Gilté, Stefanie
Datum  : 2007


Relaties

  • Omvat
    Café Kijkuit

  • Is deel van
    Beernem