Lijsterhoek

Beschrijving

Wijk- en straatnaam in gebruik vanaf 1892. De straatnaam verwijst naar de nabijgelegen Lijsterbeek die via de Lijsterhoek, de Kasteelhoek en de Gevaerts in het kanaal Gent - Brugge komt. T-vormige verloop van de straat door de verschillende vertakkingen beginnend bij de Boereweg in het noorden, de Akkerstraat in het oosten en de Molenstraat in het westen. Op het primitief kadasterplan van 1830 aangeduid als een naamloze "landwech". Van 1801 tot 1957 aanwezigheid van de zogenaamde "Lijstermolen". In 1957 werd de houten staakmolen afgebroken en heropgebouwd in Westouter.

Schaars bebouwde straat loopt doorheen akker- en weilanden. Verschillende vertakkingen bestaande uit kleine landwegen met kiezelsteentjes. Oudste bebouwing teruggaand tot de 19de eeuw. Eenvoudige boerenarbeiderswoningen, vaak grondig verbouwd en soms met behoud van sierpleisterwerk. Recente nieuwbouwverkavelingen tegenaan de Akkerstraat.

• RYSERHOVE A., Vierhonderd plaatsnamen te Beernem, in Bos en Beverveld, jaarboek 1972, p. 77.
  • VANRIE C., 100 jaar Beernemse middenstand. NCMV Beernem-Sint-Joris, 1999, p. 102.