Meerbergstraat

Beschrijving

Lange kronkelende geasfalteerde straat beginnend bij de Wellingstraat en eindigend aan de overzijde van de spoorweg Brugge - Gent bij de Waterstraat. Gelegen ten noorden van de wijk Gevaert. Op kaarten aangeduid met de wijknaam "Meerberg". Deze naam wordt vermeld in het cartularium van de Sint-Trudoabdij in 1469 "Merberghe", wat wijst op het historisch belang van deze wijk ter hoogte van het kruispunt Wellingstraat - Meerbergstraat.

De straatnaam verwijst naar de naam van het leengoed "Meerberghe". Op de kaart van het Brugse Vrije door Pieter Pourbus (1561-1571) wordt de benaming "Meerberghe" gebruikt voor een bebouwde kasteelsite. De site was verbonden met de dorpskern van Beernem en met het kanaal Gent - Brugge via een quasi rechte weg doorheen het Bulskampveld. Aan weerszijden van deze weg zijn parallelle, doodlopende landwegen opgetekend.

De straat wordt getypeerd door verspreide bebouwing waarvan de oudste thans opklimt tot de 19de eeuw. Weinig overgebleven van de oorspronkelijke bebouwing. Ter hoogte van nummers 1-3 volgens oude kaarten aanwezigheid van een molen.

Bij de overweg aan de spoorweg Brugge - Gent staat sinds 1954 een devotiekapel toegewijd aan Maria.

• DAVELOOSE B., Kapelletjes te Groot-Beernem. Klein historisch erfgoed als uitdrukking van religieuze volkscultuur, Gent, 2001, p. 36-37 (onuitgegeven licentiaatsverhandeling).
  • RYSERHOVE A., Rond de oude Paterij te Beernem, in Bos en Beverveld, jaarboek 1988, p. 9-34.

Auteurs: Gilté, Stefanie