Geografisch thema

Noendreef

ID
12317
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12317

Beschrijving

Loopt van Reigerlostraat naar Heirweg. Bestaat uit drie stukken straat die de vroegere parcellering volgen. Oudste vermelding van de straat dateert van 1904.

Lang onbebouwd en niet ontgonnen veldgebied aansluitend bij het Bulskampveld. Vanaf de tweede helft van de 18de eeuw werd het gebied ten zuiden van de site ontgonnen. Op de kaart van Ferraris (1770-1778) is de hoeve zogenaamd "Goed van den Bogaerde" de enige bebouwing. Vanuit deze hoeve is men in de tweede helft van de 18de eeuw begonnen met de ontginning van de omliggende heidegronden.

Thans geasfalteerde straat met gedeeltelijk bewaarde dreefstructuur voorzien van eiken. De straat doorkruist een gebied met deels in onbruik geraakte dreven, bossen en weilanden. Schaars bebouwde straat waarvan de oudste bebouwing teruggaat tot de 18de eeuw zie "Goed van den Bogaerde" (Noendreef nummer 3), gelegen in het begin van de straat tegen aan de Reigerlostraat. Tegenaan de Reigerlostraat dominerende aanwezigheid van een houthandel. Aanwezigheid van waterpompstation, gelegen op de percelen achter Noendreef nummer 7.


Bron: GILTÉ S. met medewerking van BAERT S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Beernem, Deelgemeenten Beernem, Oedelem en Sint-Joris, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL31, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Boerenarbeiderswoning

 • Omvat
  Boerenarbeiderswoning

 • Omvat
  Devotiekapel ter ere van Maria gebouwd in het Maria-jaar 1954

 • Omvat
  Hoevesite Goed van den Bogaerde

 • Is deel van
  Beernem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Noendreef [online], https://id.erfgoed.net/themas/12317 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.