Stationsstraat

Beschrijving

Belangrijke weg doorheen de stationswijk van Beernem. Loopt van de Oude Vaartstraat naar het station van Beernem. Oorspronkelijk tracé beginnend bij de zogenaamde "Pont Louise" over het kanaal Gent - Brugge. Door de aanleg van de Parkstraat in 1969 en de nieuwe Louisabrug over het kanaal Gent - Brugge raakt de weg deels in onbruik.

Het eerste straatgedeelte loopt van aan het kanaal tot aan de Parkstraat die in het verlengde ligt van de Stationsstraat die verder loopt langs het domein Bloemendale. Het laatste stuk voor de spoorweg bestaat enerzijds uit het oorspronkelijke tracé en anderzijds het nieuwe tracé doorlopend over de spoorweg Oostende - Brussel. Op het einde van de straat is de bebouwing in functie van het nabijgelegen station. Oorspronkelijk aanwezigheid van cafés onder meer Stationsstraat nummer 84 en nummer 143. Weliswaar weinig overgebleven van de oorspronkelijke horecafunctie. Enkel op het Stationsplein is een horecazaak aanwezig zie Stationsplein nummer 5. In het eerste straatgedeelte ook aanwezigheid van een kunstatelier.

Basisbebouwing: oudste bebouwing gaat terug tot de 19de eeuw. Voorbeelden zijn onder meer nummer 38, een kleine boerenarbeiderswoning, volgens het kadaster gebouwd in 1878. Grote bouwactiviteiten in de jaren 1930 waarvan de resultaten nog waarneembaar zijn in het straatbeeld. Typerend hierbij zijn onder meer de erkeruitbouwen, de benadrukte vensterregisters, het metselverband en het schrijnwerk. In het eerste straatgedeelte overwegend vrijstaande woningen met een meer residentieel karakter. Geleidelijk aan volbouwen van de straat in de jaren 1950 en 2000. Ook verbouwen van bestaande woningen zoals onder meer het plaatsen van een nieuw gevelparement. Tot op heden worden nieuwe bouwprojecten opgestart. Op de gronden van de voormalige tricotfabriek staat een nieuw schoolgebouw naar ontwerp van architectenbureau Buro II.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Beernem, 1878/15.

Bron     : Gilté S. met medewerking van Baert S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Beernem, Deelgemeenten Beernem, Oedelem en Sint-Joris, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL31, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Gilté, Stefanie