Geografisch thema

Zuiddammestraat (Beernem)

ID
12332
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12332

Beschrijving

Rechte verbindingsstraat tussen de Scherpestraat en de Hoornstraat. Gelegen op de grens met Oedelem. Onpare nummers behoren tot Oedelem terwijl de pare tot grondgebied Beernem behoren. Het huidige tracé is reeds opgetekend op de kaart van Ferraris (1770-1778) en wordt als "Zuyddamme" aangeduid.

Op het primitief kadasterplan van 1830 zijn quasi alle percelen ingenomen door vrijstaande hoevebouw.

De straat kan qua bebouwing opgesplitst worden in twee delen. Het eerste straatgedeelte tot aan de Hogenakker is dicht bebouwd. Hier vooral woningbouw uit de jaren 1980 en enkele hoeves met verbouwd woonhuis. Het tweede straatgedeelte heeft grotendeels het agrarisch karakter behouden. Op een perceel tegenaan de Scherpestraat, waar de straat opsplitst, sinds 2007 aanwezigheid van een beeld van kunstenaar Jef Claerhout, voorstellend Maria met Kind.


Bron: GILTÉ S. met medewerking van BAERT S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Beernem, Deelgemeenten Beernem, Oedelem en Sint-Joris, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL31, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Boerenarbeiderswoning

 • Omvat
  Boerenarbeiderswoning

 • Omvat
  Boerenarbeiderswoning

 • Omvat
  Hoeve met losse bestanddelen

 • Is deel van
  Beernem

 • Is gerelateerd aan
  Zuiddammestraat (Oedelem)


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Zuiddammestraat (Beernem) [online], https://id.erfgoed.net/themas/12332 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.