Berendonkstraat

Beschrijving

Verbindingsstraat tussen de Akkerstraat en de Beekstraat met grosso modo een recht straattracé. Vormt tevens de grens tussen Oedelem en Beernem. De oostzijde van de straat ligt op het grondgebied Beernem.

Dit straatgedeelte maakte oorspronkelijk deel uit van de Akkerstraat. De huidige naam verwijst naar de hoeve zogenaamd "Berrendonck", reeds in de 16de eeuw hier aanwezig.

Op de kaart van Ferraris (1770-1778) staat reeds bebouwing weergegeven. Grosso modo dezelfde situatie vinden we terug op de kaart van Ph. Vandermaelen (1846-1854). Vooral landelijke kleinschalige architectuur opgevat als boerenarbeiderswoningen zie Berendonkstraat nummers 13 en 19. De oudste hoeves staan reeds weergegeven op de kaart van Ferraris (1770-1778), zie Berendonkstraat nummer 15 en Berendonkstraat nummer 23.

• RIJKSARCHIEF BRUGGE, Collectie Kaarten en Plannen, nummer 1608.
  • ZUTTERMAN H., Heemkundige wandeling te Oedelem (deel V), in Bos en Beverveld, jaarboek 1994, p. 89-90.

Auteurs: Gilté, Stefanie