Hoogstraat

Beschrijving

Loopt van de Knesselaerestraat naar de Francis de Meeuslaan op het grondgebied Maldegem via een licht gebogen straattracé. Ze wordt ook soms "parochieweg" genoemd en in 1559 "Ter Hoogherstraete". De straat is reeds aangeduid als "Hooghstraat" op de kaart van Ferraris (1770-1778). De straatnaam verwijst naar de ligging van de straat op een hoogte. Op een pre-kadastrale kaart van 1809 wordt de straat "Grand chemin de Maldeghem" genoemd en is het bouwblok tussen Kernemelkstraat en Nieuwstraat voor de helft ingenomen door bossen en ontginningswegen in dambordpatroon. In de periode 1952-1962 werd aardewerk en een dakpan uit de Romeinse periode aangetroffen.

Oorspronkelijk een bosrijke omgeving eigendom van het klooster van de jacobinessen te Brugge. Ook op de kaart van Ferraris (1770-1778) als een bosrijke omgeving weergegeven.

Verspreide bebouwing bestaande uit hoeves en woningen. Overwegend hoeves uit het laatste kwart van de 19de eeuw zie onder meer Hoogstraat nummer 45 volgens het kadaster gebouwd in 1874 en uitgebreid in 1878. Vanaf 1876 aanwezigheid van de zogenaamd "Hoogstraatmolen" ter hoogte van nummer 12. In 1923 werd de stenen bergmolen deels ontmanteld. Aanwezigheid van de sterk ingekorte romp, nu moeilijk zichtbaar in het landschap. Vrijstaande villabouw tot op heden.

• RIJKSARCHIEF BRUGGE, Collectie Kaarten en Plannen, nummer 1608.
  • DEVLIEGHER L., De molens in West-Vlaanderen, 1984, p. 128-129.
  • HILLEWAERT B., Romeins Beernem. Een status quaestionis, in Brochure Open Monumentendag Vlaanderen 2006. Gemeente Beernem, Beernem, 2006, p. 6.
  • ZUTTERMAN H., Heemkundige wandeling te Oedelem, deel IV, in Bos en Beverveld, jaarboek 1976, p. 23-24.

Auteurs: Decoodt, Hannelore; Gilté, Stefanie