Geografisch thema

Kernemelkstraat

ID
12350
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12350

Beschrijving

Grosso modo rechte verbindingsstraat tussen de Hoogstraat en de Danegemstraat. De straatnaam wordt reeds gebruikt op de Ferrariskaart van 1770-1778, "kerremelckstraetien", maar dan voor een andere weg namelijk het gedeelte van de huidige Rogierveldstraat tussen de Akkerstraat en de Broekstraat. Het huidige straattracé is nog niet weergegeven op de Ferrariskaart van 1770-1778 maar wel op het pre-kadastraal plan van 1809. De straat is opgetekend als een landelijke weg met drie verspreid gelegen hoeves en is aangeduid als "kerre melk straete".

Thans schaars bebouwde straat met behouden agrarisch karakter. Oudste bebouwing staat reeds opgetekend op pre-kadastraal plan van 1809 zie Kernemelkstraat nummer 8.

  • RIJKSARCHIEF BRUGGE, Collectie Kaarten en Plannen, nummer 1608.

Bron: GILTÉ S. met medewerking van BAERT S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Beernem, Deelgemeenten Beernem, Oedelem en Sint-Joris, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL31, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Boerenarbeiderswoning met geïncorporeerd stalgedeelte

  • Omvat
    Villa met achterliggende nutsgebouwen

  • Is deel van
    Oedelem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kernemelkstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/12350 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.