Sint-Jansdreef

Beschrijving

Doodlopende straat beginnend bij de Beekstraat. Recht straattracé, eindigend bij de dreef lopend naar de hoeves "Klein Sint-Jansgoed" en "Groot Sint-Jansgoed" langs de Rogierveldstraat (zie Rogierveldstraat nummer 20). Vandaar ook de benaming verwijzend naar de richting van de dreef. In het landboek van 1630 voor het eerst vermeld als "Sint-Janswegeltje". In de volksmond gekend onder de naam "De Pietink" verwijzend naar de vroegere straatnaam de "Pietestraat". Op de kaart van Ferraris (1770-1778) en op een pre-kadastrale kaart van circa 1807 weergegeven als een dreef afgezoomd met bomen. Op een kaart van circa 1870 aangeduid met de term "landweg".

Lange tijd een quasi onbebouwde straat geweest. Oudste bebouwing dateert van circa 1874 zie Sint-Jansdreef nummers 4-6. In de jaren 1960 bouwen van bejaardenwoningen door de Interbrugse in een typische architectuur voor die periode.

• RIJKSARCHIEF BRUGGE, Kaarten en plannen Mestdagh, nummer 1035.
  • VERSTRAETE D., Oedelem voor 300 jaar, in Bos en Beverveld, jaarboek 1989, p. 105-110.
  • ZUTTERMAN H., Heemkundige wandelingen te Oedelem, in Bos en Beverveld, jaarboek 1972, p. 134.
  • ZUTTERMAN H., Heemkundige wandelingen te Oedelem (deel V), in Bos en Beverveld, jaarboek 1994, p. 78.

Auteurs: Gilté, Stefanie